1 ÖZGEÇMİŞ Prof. Dr. R. Şeminur Topal 1. Adı Soyadı: R. Şeminur TOPAL 2. Doğum yeri ve tarihi: Ankara, 22 Ekim 1950 3. Ünvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Yksek Lisans St Teknolojisi Blm Ankara ワniversitesi Ziraat Fakltesi 1972 İhtisas Ziraat Mikrobiyolojisi Ankara ワniversitesi Ziraat Fakltesi, 1977 Doktora Besin Hijyeni ve Teknolojisi İ.ワ. Veteriner Fakltesi 1987 Görev yaptığı Kurumlar: 1973-1978. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda İşleri Genel Mdrlğ (1973-77 tarihleri arasında, kadro yukarıda bildirilen kurumda kalmak kaydı ile A.ワ.Z.F. Ziraat Mikrobiyolojisi Krssnde grevlendirilmiştir). Gıda Kontrol Eğitim ve Araştırma Enstits (1977-1978), ANKARA. 1978-1998. TワBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstits, Gebze /Kocaeli (1994'den itibaren Baş Uzman) . 1998(Mart)–1999(Aralık) Yıldız Teknik ワniversitesi Fen-Edebiyat Fakltesi, Biyoloji Blm ヨğretim ワyesi*.* (Aralık 1999’dan bu yana YTワ- Kimya Metalurji Fak.de ve Fen Bilimleri Enst.de grevlendirilmiştir.) 2 5. Akademik Unvanlar: DOÇENT Gıda Mhendisliği, TワBİTAK-MAM 1989-1999 Gıda Bilimleri Anabilim Dalı, Gıda Mikrobiyolojisi Bilim Dalı. (Sınav Yeri: H.ワ. Mh. Fak.Gıda Mh. Bl.) PROFESÖR: Genel Biyoloji YTワ- Fen Ed. Fak. 1999-...... Biyoloji Blm (Genel Biyoloji AbD). (YTÜ- Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomühendislik AbD. da görevlendirildiği üzere Bölüm kuruluş çalişmalarında da aktif rol almıştır) Doçent unvanını aldığı tarih: 1989, Prof. Ünvanını aldığı Tarih: 1999. Honorary Doctorate Degree: 2002. Ansted University (on:Food Sci. and Tech.) 6. Yönetilen Yüksek Lisans Doktora Tezleri 6.1. Yksek Lisans Tez Yard. Danışmanlığı Ceyda Pembeci - “Trkiye’nin Dominant Mikoflorasındaki Penicillium trlerinde Bazı Enzimatik Aktivitelerinin Belirlenmesi” -GYTE, 1996-1998. Özlem Çeltik - “Trkiye’nin Dominant Mikoflorasındaki Bazı Deutromycetes cins trlerinde Proteaz ve Amilaz Aktivitelerinin Belirlenmesi” -GYTE,1996-1999 6.2. Yksek Lisans Tez Danışmanlığı Serap Acar. YTワ Fen Bilimleri Enstits, Biyomhendislik Anabilim Dalı, Yksek Lisans Programı ヨğrencisi (Mısırlarda Trangenik uygulama Varlığının Kalitatif Dzeyde Kontrolu). Başak İşcanı. YTワ Fen Bilimleri Enstits, Biyomhendislik Anabilim Dalı, Yksek Lisans Programı ヨğrencisi. (Ders alma evresinde) Uğur Sinan Alp. YTワ Fen Bilimleri Enstits, Biyomhendislik Anabilim Dalı, Yksek Lisans Programı ヨğrencisi. (Ders alma evresinde) 3 6.3. Diğer EĞİTİM VE ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ Doktora Tez Yard. Danışmanlığı Tamamlanmış: > 5 adet (İ.ワ. V. F. Besin Hijyeni - Teknolojisi ve İ.ワ. Su ワrnleri Fakltesi Lisans / Master/ Doktora ヌalışmalarına katkı. Ayrıca YTワ- Sosyal Bilimler Enstits Mzecilik Ana Bilim Dalı Yksek Lisans Programından Master Tezine (Serda Kantarcıoğlu- 1995) labortuvar ve kf identifikasyon desteği vb. verilmiştir. Lisans Bitirme ヌalışması Desteği Tamamlanmış: >20 adet (YTワ, İTワ, İワ, Aワ, ヌ.ワ., ODTワ, E.ワ., B.ワ., Akdeniz ve Atatrk ワniversitelerinin ilgili Fakltelerinden pek ok tez, bitirme devi ve diğer araştırma alışmalarına destek verilmiştir. Ancak tm belgeleme yoluna gidilmediğinden bazıları sunulabilmektedir. Juri ワyelikleri (Doentlik atama, Yard. Do atama, Doktora, Yksek Lisans Jurileri) Bu kapsamda, son dnemlerde, 3 do değerlendirme, 1 doentlik atama, 4 yard Do. Atama, 2 Doktora dosyası, 2 yksek lisans bitirme tezi değerlendirilmiştir. Danışma ヨğretim ワyeliği YTワ Kalite Verimlilik (KVK) ヨğrenci Kulub [1998 (kuruluş)- 2005]. 7. Yayınlar- Toplam Yayın Listesi Makaleler Patentler Raporlar Kitaplar ve Kitapta Bölümler Bildiriler Ululararası hakemli 12 Ulusal Hakemli 48 Ulusal Hakemsiz 21 Toplam 81 - Uluslararası 6 Ulusal araştırma raporları (yayınlanmış) 18 Toplam 24 11 kitap + 4 bölüm (Ulusal) 4 Bölüm (Uluslararası) (Toplam 11 kitap + 8 kitap bölümü) 89’i ulusal, 24’u uluslararası Toplam 113 4 7.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler: (Toplam 12 adet) Science Citation Index'e giren ve diğer uluslararası yayınlar: (25 atıf almıştır) Yazıcıoğlu,T.,Topal,Ş. Zur mikroflora von Trkischem busa (Hirsebier). Monatsschrift fr Brauwissenchaft. 38, (10), 410-416, 1985. Gren, N., Jakupovic, J., Topal, Ş. Sesquiterpene lactones with antibacterial activity from Tanecetum argirophillum var. argirophyllum. Phytochemistry, 29, (5), 1467-1469, 1990. Topal, R. Ş. Effects of different packaging materials and techniques on the curing of Kashar Cheese and on its surface moulds. Food Science and Technology (Lebensm.-Wiss.u.- Technol.), 24, (4), 341-349, 1991. Topal, Ş., Pembeci C. Establishment of a Culture Collection for Turkish agricultural mycoflora. Journal of Food Mycology. 1, (3), 141-148, 1998. Topal, Ş. Focus to Total Quality and Management System in Education. Journal of Ansted University. (2001). [Published in CD.:Ansted University, Social responsibility An International Journal .1, (1), 2004] Topal, Ş. Reflections of Globalisation on Food Unsafety Problems in the World and in Turkey /Solution Offers. Polish Journal of Environmental Studies (Inzynieria Srodowiska, ISSN1426-2908: 7,(1),119-139.2002 (http:galaxy.uci.agh.edu.pl/~wydagh). Topal, Ş. Biodiversity Practices and the Social Responsibility Concept. London Metropolitan University. Research Papers in Corporate Social Responsibility. No:2, PP:1-14. ISBN 17-0473. (http://www.socialresponsibility.biz) . 2004. Topal, Ş. Mycotoxin Profiles of Turkish Agricultural Products. British Food Journal, ISSN 0007-070X, 106;( 7), 494- 511. (www.emeraldinsight.com/0007-070X.htm) 2004. Topal, R. Ş. Food Safety Problems in the World and Turkey: Solution Offered from Perspective of Social Responsibility. Social Responsibility Journal, 1; ス, 70-80, May 2005. ISSN 1747-1117. Topal, R. Ş. and Alp, U.S. 2005. GMO: A Hope or a Frustration. Social Responsibility in India. pp: 124-135. (Ed.’s: Crowther, D. And Jatan,R. ISBN: 0-9551577-0-6. Published by SRRNet. London. Topal, R.Ş. 2005. Is it true that social responsibility studies can cause an assimilation problem and why? Social Responsibility Journal. 1, (3&4), 205-212, ISSN 1747-1117. Topal, R.Ş. and Öngen, A. (2006); Integrate protected areas into broader land, seascapes and sectors from a social responsibility of the environment perspective; Social Responsibility Journal, 2 (3/4), 292-300. 5 7.2. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler (Proceedings) Topal, Ş. Effect of of Antimicrobial Applications on the surface moulds of Kashar Cheese during storage. The First International Symposium on Food Industry "Food Additives", 02-05.Nov.1987, ヌeşme-İZMİR. pp:419-430, 1987 Proceedings, pp. 419-430. Byk Şehir Belediyesi Matbaası, İzmir.1987. Gren, N.; Jacupovic, J.; Topal, Ş. Sesquiterpene Lactones With Antibacterial Activity from Tanacetum argyrophyllum var. argyrophyllum. FIB (Federation Internationale Pharmaceutique) Congress, Eyll 1990. İstanbul. p:76, 1990. Topal, Ş.; Kırat, E.; Alikaşifoğlu, K. Improved Utilization of Poor Quality Lignocellulosic Agriculture Byproducts by Biodegradation. ECB6- Sixth European Biotechnology Congress on Biotechnology, (Poster and Oral Presentation on Workshop Section), 13-17.June.1993. Firenze - ITALY. Abstract Books. Vol III. Wednesday, June.16.1993. p:WE 308, 1993. Topal, Ş. a) A Research Study on Mould Flora of Some Turkish Cereal and Cereal Products. * b) Identication of Surface Mould That Growth on Kashar Cheese During Storage and Studies on Recommmendable Measures for Their Prevention. * * c) Establishment and Preservation of Mould Culture Collection of Turkey. *** International Union of Microbiological Societies-IUMSI Congresses’ 94, 7.th International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology and Mycology Division. July 3rd-8th, 1994. Prague/ Czech Republic. pp:463 (MC 8/31)*,463 (MC-8/30)**, 525 (IS-7/26)***, 1994. Topal, Ş. Antimicrobial Effects of Garlic and Onion. a) 7th European Congress on Biotechnology. 19-23, Feb. 1995. Nice-France. p:73 (JEP 115). b) Ist . Int. Food Symposium. 4-6 April.1989, Bursa, p: 450-461. 1989 Topal, Ş. Establishment and Preservation of Mould Culture Collection of Turkey. Eight International Congress for Culture Collection (ICCC8) 25. Aug. 1996. Veldhoven, Holland. p:426, 1996. Topal, Ş. Research on Turkish Agricultural Mycoflora and Establishment Culture Collection: Importance for Industry. First Balkan Botanical Congress. 19-22 Sept.1997. Selanik, Yunanistan. p:51 (101), 1997. Topal, Ş. Establishment of Culture Collection by Turkish Agricultural Mycoflora and Importance for Industry. Second International Meeting on Pharmacy & Pharmaceutical Sciences. İstanbul. p:52, 6-9, Sept.,1998. Topal, Ş. Developments of MRC culture collection in Turkey. IUMS IX th. International Congress of Bacteriology, Applied Microbiology & Mycology. 16-20 August 1999. Sydney / Australia. Abstract Book, pp:253-254, 1999. Topal , Ş. “Qualitative screening results for production capability profiles of some industrially important enzymes of Turkish agricultural mycoflora. Biotechnology 2000. The World Congress on Biotechnology. Berlin, Almanya. 3-8 September 2000. Topal, Ş. “Gıda Gvenliği Sistemleri ve HACCP”. Foodtec. 2000. Uluslararası Gıda ve Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı Sempozyumu “Dnya Gıda Gn” Etkinlikleri (13- 16.Ekim.2000) 15. Ekim. 2000 Altın Park EXPO-CENTER, Ankara. Tar. ve Ky İşleri Bakanlığı ve FAO ortak Organizasyonu. (ヌağrılı Tebliğ), 2000. 6 Topal, Ş. Reflection of Globalization on Food Unsafety Problems in the World and in Turkey and Solution Offers. International Conference on Co-operation of Decision- Makers, Scientists and Practitioners for the Promotion of Sustainable Development and European Integration 2001, University of Mining and Metallurgy, Krakow – POLONYA. 18 – 19 Haziran 2001. Topal, Ş. Focus to Total Quality and Management System in Education. 45.th EOQ (European Organization of Quality) and TSE, Ltf Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı- Istanbul, 19 – 21 Eyll 2001. (Ansted University Honorary Doctorate Ceremony, Kuala Lumpur, Malezya. 2002. Gıda Endstrisinde ヌağdaş Kalite Yaklaşımları ve Uygulamaları. KalDer 10. Ulusal Kalite Kongresi, 13 - 15 Kasım 2001. İstanbul, (Ltf Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda E5. Oturumunda sunulmuş ve 10. Kalite Kongresi CD' sinde yayınlanmıştır). Topal, Ş. Effect of Biodiversity Practices on Agriculture, Food, Ecosystem and Social Life. EUROECO 2002-Promotion of Sustainable Development on Scale in Context of the forthcoming Earth Summit, University of Mining and Metallurgy Krakow, Poland, (Abstract Book, pp:54-55), 11-13 March 2002. Topal, R. Ş. Biodiversity Practices and the Social Responsibility Concept. London Metropolitan University. Research Papers in Corporate Social Responsibility. Abstract Book. 87-88, 2003. www.socialresponsibility.biz Topal R. Ş. Sustainable Agriculture and Social Responsibility. NATO Advanced Training Course on Ecological Agriculture. Course Book, pp: 75-100. Invited NATO lecturer- Hamburg University./ Germany. TUHH 30.10.2003. Topal R. Ş. Food Unsafety Problems in The World And Turkey / Solution Offer: From the Site of Social Responsibility. 2.nd. International Conferance on Social Responsibility. (Invited Speaker) 21-23. Nov. 2004, Ansted University, Record Pedia: pp:180, Penang- Malezya. 2004. Topal R. Ş.” Gıda Gvenliği ve Biyolojik ヌeşitlilik Uygulamaları ワzerindeki Yankıları”. Gıda Gvencesi iin Biyolojik ヌeşitlilik ヌalıştayı (23-24 Kasım 2004). 23 Kasım 2004. DİE Konferans Salonu, Ankara. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım ヨrgt FAO, (ヌağrılı Tebliğ) Topal R.Ş., Alp U. S. GMO: “A Hope or a Frustration”. 3.rd International Conferance on Social Responsibility. Uidapur Mohen Lal Sukadia University-India. 21-23. Feb. 2005. (invited Speaker). Topal R.Ş. Is It True That Social Responsibility Studies Can Cause an Assimilation Problem, and Why? 4rd International Conferance on Social Responsibility. 7-9.2005 Sept., Metropolitan University, London. (invited Speaker). R. Şeminur Topal & Atakan Öngen, 2006. Social Responsibility from side of Sustainable Environment. 5th International Conference on Corporate Social Responsibility, 1-4 May 2006. Trakya University-Edirne, Turkey. 7 7.3. Yazılan Uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler: Topal Ş.R. & Crowther, D. Bioengineering and Corporate Social Responsibility. Chapter 9, pp:186-201. Perspectives on Corporate Social Responsibility (Ed’s: D. Crowther, L..R. Bacchus) . ISBN 0-7546- 3886-3). Ashgate Pub. Company. England. 2004. Topal R. Ş. “Sustainable Agriculture and Social Responsibility” Ecological Agriculture and Rural Development in Central and Eastern European Countries” (Ed: W.L.. Filho), NATO Science Series V : Science and Technology Policy Vol:44, ISBN: pp:73-97.1 58603 439 1 IOS Pres, 2004. Topal R. Ş. & Crowther, D. “Social Responsibility, Quality and Academic Life” International Dimensons of Corporate Social Responsibility, Vol 1, ICFAI University Pres. ISBN:81-7881-416-1, p:97-118., 2005. Topal, R.Ş. 2007. CSR in Universities around the world. International Journal of Sustainability in Higher Education – special issue), 20pp. Emerald Pub. (Publication Pending). Topal, S. R. & Crowther, D. Challenging the Panacea of Sustainability Risk and Investment in Ccorporate Activity (Publication Pending.) 2006. Topal, S. R. & Gürdağ, H. 2007. Social Responsibility in Turkey. In: Practice of CSR in Different Countries of the World. (Ed’s: Samuel Idowu and Walter Leal Filho). Publication pending (will be published by Springer/ Germany). 7.4. Ulusal Kitaplar ve Kitap Bölümleri Pala, M.,Topal,Ş. Gıda Kalite Kontrolu ve Yasal Dzenlemeler. İstanbul Ticaret Odası, Yayın No:1992-19, 72 s. 1992. Topal, Ş.# a)* Gıda Sanayii İin Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Laboratuvarının Organizasyonu ve ヌalışma İlkeleri. "Gıda Sanayiinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları". b).* * Gıdalarda Mikrobiyolojik Kkenli Bozulmalar ve ヨnleme Yntemleri. "Gıda Sanayiinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları", c)* ** Dşk Nemli Gıdalarda Mikrobiyolojik Riskler ve Azaltılma Olanakları. d).* * ** Gıdalarda Kf Kontaminasyon Riskleri ve ヨnlenmeleri. "Gıda Sanayiinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları", TワBİTAK-MAM, Gıda ve Soğutma Teknolojisi Blm Yayını, No:124, ISBN 975-403-00-6. TワBİTAK-MAM Matbaası, Gebze- Kocaeli. 1993 (1995). s.: 35-48*, 65-81**. 162-173***, 174-187****. Borcaklı, M.; Kalafatoğlu, H.; Aran, N.; Topal, Ş.; Karakuş, M. Gıdalarda Temel Mikrobiyolojik Analiz Yntemleri. TワBİTAK- MAM Gıda ve Soğutma Teknolojileri Blm Yayını. No:128, 53 s. MAM Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1994. Topal, Ş. Gıda Gvenliği ve Kalite Ynetim Sistemleri. TワBİTAK - MAM Matbaası, Gebze/ KOCAELİ , 225 s. ISBN 975-94975-0-6. 1996. Topal, Ş. Kalite Ynetim ve Gvence Sistemleri. YTワ Vakfı Yayını YTワVAK:KM:DK- 2000.001, ISBN 975-461-239-0. 206 s. YTワ Matbaası, 2000. TOPAL, Ş. 2001. “Risk Ynetim Sistemi: HACCP ve Gıda Endstrisine Uygulanması” ISBN975- 94975-1-4. Ta Ofset Matbaası, İstanbul, 172s. 8 Topal, Ş. Tarım, Gıda, Ekosistem Boyutuyla Biyoeşitlilik: Toplumsal ve Yasal Yankıları. S.O.S İstanbul evre Gnllleri Platformu Yayını, Yayın No:04. ISBN 975-93223-0-7. Ecem Matbaacılık, İstanbul. 64s. 2002. Topal, Ş. ISO 9001-2000 Versiyonu Kapsam ve Farklılıklar. YTワ Vakfı Yayınları-Yayın No: YTワVAK.KM:DK-2003.001, (Derleme) ISBN:975-461-239-0. 26s. YTワ- Basım Yayın Merkezi, İstanbul. 2003. Topal, Ş. Hcre Kltr Teknikleri – I: Kuramsal. Cem Turan Ofset, İstanbul. 231 +XVIIs. ISBN: 975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-3-0 (1. Cilt). 2004 Topal, Ş. Hcre Kltr Teknikleri –II: Uygulamalar. 190+XIX.s. Cem Turan Ofset, İstanbul. ISBN:975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-4-9 (2.cilt), 2004. Topal, R. Ş. 2006. Biyogvenlik ve Biyoteknoloji. Cem Turan Ofset, İstanbul. ISBN:975- 94975-5-7. 312 +IV s. 7.5. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler Topal, Ş.; Grarda, T. Toplu beslenme yerlerinde gıda tedariki ve sorunları. Gıda, 2, (4/5), 175-182, 1977. Topal, Ş. St fabrikası artıkları ve mikroflorası. Gıda, 3,(2), 81-85, 1978. Topal, Ş. L-lisinin fermantasyonla elde edilmesi zerine araştırmalar. KワKEM Dergisi, 7, (1), 26-29, 1984. Topal, Ş. Gıda maddelerinden ayrılan ve tanınan kfler zerinde araştırmalar. Gıda, 9, (5), 253-261, 1984. Topal, Ş. Geleceğimizin sigortası:Mikroorganizmalar. Bilim ve Teknik, 17, (205), 16-18, 1984. Topal, Ş. Enzimler,mikrobiyolojik yolla enzim retimi ve bu teknolojide rennin'nin yeri. Gıda, 10,(1), 25-37, 1985. Topal, Ş.; Yazıcıoğlu, T. Bozanın mikroflorası zerine bir araştırma. Doğa (Tarım-Biyoloji), 10, (2), 209-221, 1986. (4. Diabet Yıllığı, s:254-265, İ.ワ.Cerrahpaşa Tıp Fakltesi, Prof Dr.Nazım Terzioğlu Basım Atlyesi, İstanbul, 1986). Topal, Ş. Biyolojik toksite kontrolnde larva ve civciv embriyo yntemleri zerinde incelemeler. KワKEM Dergisi, 9, (2), 9-23, 1986. Topal, Ş. Gıdalarda bulunan nemli toksik kfler ve sağlık aısından değerlendirilmeleri. Gıda, 11, (6), 345-349, 1986. Topal, Ş. Gıda işlemede aseptik paketleme ve mikrobiyolojik gvence. Gıda Sanayii, (2), 12-17, 1987. Aran, N.; Alperden, İ.; Topal, Ş. Domates salası retiminde kf kontaminasyon sorunu ve kritik kontrol noktalarında risk analizleri sistemi. Gıda Sanayii, (2), 43-47, 1987. Topal, Ş. ve Aran, N. Bazı yağlı tohumlarda kf florası ve taşıdığı riskler. E.ワ. Mhendislik Fakltesi Dergisi, Seri:B, Gıda Mhendisliği, 5, (2), 47-61, 1987. Aran,N.; Topal, Ş; Eke, D. Kuru baklagillerde tketim aşamasında kf kontaminasyon dzeyi ve mikoflora. Gıda, 12, (1), 31-39, 1987. Topal, Ş. Kaşar peyniri olgunlaşma evresinde gelişen yzey kfleri ve mikotoksin riskleri. Gıda, 12,(3),199-207, 1987. 9 Topal, Ş. Kontrollu nem koşullarında depolamanın kaşar peynirlerinde yzey kflenmeye ve kalite zelliklerine etkisi. Gıda Sanayii, (4), 11-20, 1987. Topal, Ş. Bazı nemli mikotoksinler ve zellikleri. Gıda, 12, (5), 283-291, 1987. Topal, Ş. Mikrobiyal enzimler ve biyoteknolojik yolla rennin retimindeki gelişmeler. Gıda, 13, (3), 183-190, 1988. Topal, Ş. Gıdaların muhafazasında ışınlama: Gnmzdeki uygulamalar ve sorunlar. Gıda Sanayii, (10), 21-29, 1988. Topal, Ş. Işınlama tekniği ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. Gıda, 13, (6), 417- 423, 1988. Topal, Ş. Kf kolleksiyonlarının oluşturulması ve korunumu. Gıda, 14, (6), 371-380, 1989. Topal, Ş. Farklı ambalaj malzeme ve tekniklerinin kaşar peynirinde olgunlaşma ve yzey kflenmeye etkileri. Gıda Sanayii, 3, (4), 27-44, 1989. Topal, Ş. Yoğurdun mikrobiyolojik kontrollerinde karşılaşılan yanılgılar ve sorunlar. Gıda, 16, (3), 173-182, 1991. Pala, M.; Topal, Ş.; Devres, O. Trkiye'de gıda sanayine ynelik araştırıcı potansiyeli. Gıda Sanayii, 5, (5), 20-29, 1991. Kalafatoğlu, H., Topal, Ş. ヌeşitli yıkama uygulamalarının yeşil salataların mikrobiyal florası zerine etkileri. Gıda Sanayii, 5, (5), 30-39, 1991. Topal, Ş. Tzk ve standartlar aısından peynir ve yoğurt. TSE-Standart Dergisi, (31), 361, 12-16, 1992. Topal, Ş. Gelişen gıda sanayiimizde gıda yasasının gerekliliği. Gıda, 17, (6), 431-436, 1992. Topal, Ş.; Kırat, E. Samanın Mikrobiyolojik Delignifikasyonunda İnokulm Teknikleri ve Test Organizmalarının Etkileri. Doğa-Trk Biyoloji Dergisi. 17, 133-147, 1993. Topal, Ş.; Alikaşifoğlu, K; Kırat, E. Dşk Kaliteli Tarımsal Artıkların Biyodegradasyon Yoluyla Yem Değeri Aısından Yarayışlılıklarının Arttırılması. Doğa-Trk Tarım ve Ormancılık Dergisi (Doğa Tr. J. of Agricultural and Forestry.) 18, 521-529, 1994. Topal, Ş.; Pala, M. Tketime hazır yemek teknolojilerinde yeni gelişmeler: Sous vide. Gıda Sanayii, 40: 22-28, 1995. Topal, Ş. Trkiye'de gıda mevzuatı ve işleyişi. Gıda Sanayii, 36, 20-24, 1995. Topal, Ş. Geleneksel yemeklerimizde yeni teknoloji. Sous vide (II) Gıda ve Teknoloji, ヨzel sayı (1), 40-60, 1995. Topal, Ş. Gıda retim ve tketimi. Gıda Teknolojisi, 1, (3), 80-83, 1996. Topal, Ş.; Pala, M.; Saygı, B. Sous vide Teknolojisinin Geleneksel Yemeklerimize Uygulanması. Gıda, 21, (2), 131-144, 1996. Topal, Ş. Gıda gvenliği ve tketici beklentileri. Gıda Teknolojisi, 1, (10), 70-78, 1996. Topal, Ş. Endstriyel Gıda Gvenliğinde Hijyen Sanitasyon Uygulamaları ve Toplam Kaliteyi Sağlamadaki ヨnemi. Gıda Teknolojisi, 2, (9), 35-49. 1997. Topal, Ş. Trkiye’nin dominant mikoflorasıyla Kltr Kolleksiyon Merkezi oluşturulması. KワKEM Dergisi, 21, (1), 69-88, 1998. Topal, Ş. Gıda endstrisinde Toplam Kalite ve Kalite Ynetim Sistemi. Gıda Teknolojisi, 3, (7), 58-65, 1998. 10 Topal, Ş.; Pembeci, C.; Batum, M.; Borcaklı, M.; ヌeltik, ヨ. Trkiye’nin tarımsal mikoflorasının endstriyel neme sahip bazı enzimatik aktivitelerinin incelenmesi - 1: Amilaz, Proteaz,Lipaz. Trk. Biyoloji Dergisi. (Trk J. Biol) 24 (1);79-93, 1998. Topal, Ş., Aran, N., ve Pembecİ, C., Trkiye’nin tarımsal mikoflorasının mikotoksin profilleri. Gıda ; 24 (2) : 129-137,1998. Topal, Ş. Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda rn-kalite gvenliği. GIDA-Tech. 1, (1), 68-75, 1998. Pembeci, C., Topal, Ş. “MAM Kltr Koleksiyonundaki Kflerin Bazı Enzimatik Aktivitelerinin İncelenmesi – II : Sellaz, β- Glukanaz, Ksilanaz. Biyoteknoloji (KワKEM Dergisi), 23 (2) : 259-264, 1999. Topal, Ş. “Trkiye’nin Kf Koleksiyon Merkezini Oluşturma ヌalışması Tamamlandı”. Dnya Gıda - Eyll : 52-56, 1999. Topal, Ş.. “Gıda Gvensizliği : Evrensel Yansımaları ve ヨneriler”, Dnya Gıda – Mayıs :91-96, 2000. (İTワ Vakıf Dergisi 32:10-16, 2000). Topal, Ş. Dnya Biyoteknoloji Kongresi Berlin’de Yapıldı. Dnya Gıda, (6), 10, 100-101, 2000. • Topal, Ş. Dnyada ve Trkiye’de Gıda Gvensizliği Sorunları” . Kreselleşme ve Tarıma Etkileri. S.O.S. İstanbul ヌevre Gnllleri Platformu Yayını, Yayın No: 2002.05, ISBN 975- 93223-1-5. Ecem Matbaacılık, İstanbul. s: 139-161. 2002. • Topal, Ş. Ulusal gıda güvenlik ve biyogüvence stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması zorunluluğu. Biyotek - Biyoteknoloji Sektr Dergisi, Mart – Nisan, (3),13 , 44-50, 2003. Topal, Ş. Transgenik gıdaların biyogvenlik aısından nemleri ve kontrol zorunlulukları: I, II. Biyotek - Biyoteknoloji Sektr Dergisi, (Mayıs – Haziran, (3),14, 47-49) ve (Temmuz - Ağustos, (3),15,47-49. 2003. Topal, Ş. R. "Transgenik Ürünler Nimet mi, Külfet mi?“ Gıda Teknolojisi Dergisi., yıl:9 Sayı:2 ISSN:1301-1782 , p:61-64, Şubat 2005. (*) Dnya Gıda dergisi 1999 yılından bu yana hakemli dergi statsne alınmıştır.) 7.6. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Topal, Ş. Mikrobiyal Teknikle Rennin ワretimi ve Endstride Kullanımı. KワKEM "Tutuklanmış Mikroorganizmalar Sempozyumu". 03.09.1982. İzmir. Kkem Dergisi Kongre ヨzel Sayısı, s:92-93. a)Topal, Ş. Production of Rennin by Microbiological Techniques#. b) Alperden,İ.;Karaali, A.;Topal,Ş.; Eke,D.; Aran, N.; Arkun, G. Moulds and Mycotoxins in Turkish Foods.# # KワKEM Symposium,1982. İstanbul, KワKEM Dergisi (Kongre ヨzel Sayısı); 5, (2), 93#, 99##, 1982. Topal, Ş. Karma Yemler ve Yem Hammaddelerinde Zararlı Bakteri ve Kf Trleri, Yasal Bulunabilirlik Sınırları." 2. Yem Teknolojisinde Gelişmeler Semineri". Dワヌ - Yalova. Seminer Kitabı, s: 125-136. 07-08.Haziran.1983 Topal, Ş. a) Kflerin Gıda ve Yem Maddelerinden İzolasyonu. * b)Tarımsal ve Gıda Sanayii Artıklarının Mikrobiyolojide Besi Ortamı Olarak Kullanımı. ** 3.KワKEM Kongresi ヨzel sayı - İstanbul. s:80-81*, 170**.05-07.09.1983. 11 Topal, Ş. a) Brine-Shrimp Yumurta Testleri ile Biyolojik Toksisite Kontrolu. b) Gıda Maddelerinden İzole Edilen Kfler. KワKEM Semineri - 26. Nisan.1984. TワBİTAK-MAE - Gebze / Kocaeli. Kkem Dergisi ヨzel sayı: s:... Topal, Ş. Penicillium, Aspergillus, Fusarium Toksinleri. 3. Diabet Kongresi - İstanbul. Kongre Kitabı, 3. Diyabet Yıllığı, s:301-311. İ.ワ.F.F. Prof. Dr. Nazım Terzioğlu Basım Atlyesi, Haziran 1984. Topal, Ş. Bozanın Mikroflorası ワzerine Bir Araştırma. "XIX. Diabet Gnleri-Genlik ve Beslenme Kongresi". H.ワ. Ankara. Kongre Kitabı, s:.. , 1985 Topal, Ş. a) St Fabrikalarında Kullanılan Bazı Dezenfektanların Bakterisit Etkilerinin Araştırılması. * b) ヌiğ ve Pastrize Stlerde Hijyenik Normlarımız ve Uygulamada Yarattığı Sorunlar.** 4. KワKEM Kongresi (Endstriyel Mikrobiyoloji Seksiyonu) İstanbul. s:145-146*, 147** 18.Eyll.1985. Alperden, İ.,Aran, N.,Topal,Ş.,Varol,M..Hasattan işlemeye kadar domateste mikrobiyal değişmeler ve azaltılma olanakları. "1. Domates Yetiştirme ve Değerlendirme Teknikleri" Sempozyumu, Karacabey, Bursa. Akfa A.Ş. Yayını, s. 1-9, 1985. Topal, Ş. Hububat ve ワrnlerinde Kf Florası ve Getirdiği Sorunlar. "Gıda Sanayiinin Sorunları ve Serbest Blgelerin Gıda Sanayiine Beklenen Etkileri Sempozyumu". ヌ.ワ. - Adana. s: 312-332. 15-17.10.1986. . Topal, Ş. Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin ワretimindeki Gelişmeler. TARMİK (Tarımsal ve Endstriyel Mikrobiyoloji) Dizi Seminerleri. A.ワ.Z.F. Tarımsal Mikrobiyoloji Blm - Ankara. , Nisan 1987. Topal, Ş. ヌeşitli Gofret, Şekerleme, Biskvi, Kraker ve Benzeri ワrnlerde Kf Florası ve Risk Durumlarının İncelenmesi. 21. Diabet ve Beslenme Gnleri, 6. Diabet ve Endokrinoloji Kongresi. Cerrahpaşa Tıp Fakltesi - İstanbul. Diabet ve Endokrinoloji Yıllığı-6. s: 227-238. Emek Matbaası – İstanbul, 10-12. 06. 1987. Topal, Ş. Mikrobiyal Delignifikasyon ile Saman ve Diğer Bitkisel Artıkların Hazım ヨzelliklerinin Arttırılması. 5. KワKEM Kongresi, Kongre ヨzel sayı, s:... Milli Ktphane - Ankara. 14-16. 09. 1987. Topal, Ş. Sarmısak ve Soğanın Antimikrobiyal Etkileri. a) Diabet ve Beslenme Gnleri. 08-10.06.1988. İ.ワ. Tıp Fakltesi, İstanbul. b) 1. Uluslararası Gıda Sempozyumu. 04-06.04.1989 - Bursa. s:450-462. I. Uluslararası Gıda Sempozyumu" Kitabı, s.450-462, F.ヨzsan Matbaası, Bursa.1989. Topal, Ş. Kf Kolleksiyonları Oluşumu ve Korunumu. 6. KワKEM Kongresi, Atatrk. ワniv. Erzurum. 1989 Topal, Ş. a) Kaşar Peynirinde Kf Florası ve ワremesinin ヨnlenmesi. b) Domates Salası ワretiminde Kf Kontaminasyonu, Kritik Kontrol Noktalarında Risk Analizleri (ARAN, N.; ve ALPERDEN İ. ile birlikte). c) Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlarda Kf Florası (ARAN, N. ve EKE, D. ile birlikte). d) Marmara Araştırma Merkezi Kf Kolleksiyonu. "Gıdalarda Kfler ve Mikotoksinler Sempozyumu" 12-13. 12. 1989. Ticaret Odası - İstanbul. Kongre Kitabı, s:28*, 12****. 12 Topal, Ş. Kaşar Peynirinde Kflenme ve Ambalajın ヨnemi. "II. Milli St ワrnleri Sempozyumu". 11-12. Haziran. 1991. T.ワ.-Tekirdağ. (Her Ynyle Peynir" Kitabı, T.ワ.Z.F. Yayın No:125, s:116-124). Topal, Ş. Gıda Kontrolnde Tzk-Standart ヌelişkilerimiz ve Gıda Kanununun ワlkemiz Aısından ヨnemi. "Gıda Mevzuatında Aksayan Hususlar ve ヌzm Yolları Sempozyumu" T.ワ.Z.F.- Tekirdağ (Sempozyum Kitabı, Yayın No: 153, Yardımcı Ders Kitabı No:1, ISBN 975-374-003-4. Hasad Yayıncılık ve Reklamcılık. s:69-78.), 2-3.Haziran. 1992. Topal, Ş. Dşk Kaliteli Tarımsal Artıkların Biyodegradasyon Yoluyla Yem Değeri Aısından Yarayışlılıklarının Arttırılması. 8. KワKEM Kongresi, A.ワ.Z.F. - Ankara. s:24-25., 25- 28.Eyll.1993. Topal, Ş. Birleştirilmiş Yntemlerle Gıda Gvenliğinin ve Korunumunun Sağlanması G.ワ.M.F., Gıda Mhendisliği Blm. Belediye Kltr Merkezi / Gaziantep ("II.Gıda Mhendisliği Kongre" Kitabı.14 s.). 21-23.Eyll.1994. Topal, Ş. Yoğurdun Mikrobiyolojik Kontrolunde Karşılaşılan Yanılgılar ve Sorunlar. III. Milli St ワrnleri Sempozyumu, İstanbul. s:29/4. 2-3. Haziran.1994. Topal, Ş. Yeni Geliştirilen Gıda İşleme Yntemlerinden Sous vide ve Geleneksel Yemek ヌeşitlerimize Uygulanması. II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi. H.ワ. Ankara. s:S/1.1. 12-14. Nisan. 1995. Topal, Ş. Yeni Gıda Yasası ve Tzkleri. Food-Tech. Uluslararası Gıda Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı. FM Fuar Merkezi, İstanbul. 15. Nisan. 1995. Topal, Ş. Geleneksel Yemeklerimize Yeni Teknoloji: Sous vide. 9. KワKEM Kongresi, P.ワ. M. F. Denizli. s:110. 20-22. Eyll. 1995. Topal, Ş. Gıda ワretiminden - Tketimine Sağlıklı Beslenmede Etkin Faktrler. 15. Dnya Gıda Gn "Sağlıklı Gıda-Sağlıklı Beslenme Paneli". ITO, İstanbul Byk Şehir Belediyesi Sağlık Daire Başk. Yayınları, No:2 s: 59-66. 1996. 16. Ekim. 1995. Topal, Ş. İme Stnn Aseptik Paketleme Tekniği ile ワretiminde Sistem ve ワrn Gvenliği St ve ワrnleri Sempozumu ,T.ワ.Z.F. Gıda Mhendisliği Blm. İTO, İstanbul. 21-22. Mayıs. 1996. Topal Ş. Endstriyel Gıda Gvenliğinde Hijyen Sanitasyon Uygulamaları ve Toplam Kaliteyi Sağlamadaki Rolu. "1. Levazım Sempozyumu". T.C.K.K.K. Levazım - Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Kkyalı / İstanbul. s:38-48. 13-14. Kasım. 1996. Topal, Ş. Gıda Sanayiinde Hijyenik Tasarım. "Food - Tech.'97". FS Fuarcılık. Gıda Teknolojisi ヨzel sayısı,s: .... İstanbul. 8. Mayıs 1997. Topal. Ş. a) Trkiye'nin Dominant Mikroflorasıyla Kltr Kolleksiyon Merkezi Oluşturulması.* b) Topal, Ş.; Pembeci, C.; Aran, N.; Borcaklı, M. Trkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Endstiyel ヨneme Sahip Metabolik Aktivitelerinin İncelenmesi. ** 10. KワKEM (Kltr Kolleksiyonları ve Endstriyel Mikrobiyoloji) Kongresi. (MERSİN), s:32-33*/ 30-31**. 25-27.Eyll.1997 Topal, Ş. "Biyoteknolojide ワniversite - Endstri İlişkileri " Sempozyumu. (Panelist). Biyoteknoloji Derneği Organizasyonu, A. ワ. Eskişehir. 23-24-Ekim-1998, Pembeci, C., Topal, Ş. MAM Kltr Koleksiyonundaki Kflerin Bazı Enzimatik Aktivitelerinin İncelenmesi:II: Sellaz, Glukanaz, Ksilanaz. XI. KワKEM -Biyoteknoloji Kongresi. Mersin ワniversitesi ( Biyoteknoloji (Kükem) Dergisi 1999: 23(2):259-264. (her iki araştırıcı tarafından ortaklaşa sunulmuştur). 1999. 13 Topal; Ş. “Dnyada ve Trkiye’de Gıda Gvensizliği Sorunları”. Kreselleşme Tarıma Etkileri ve Alternatifler Sempozyumu, SOS Etkinlikleri - Yıldız Teknik ワniversitesi Oditoriumu. 17-18. Kasım.2000. (Kongre Kitabı, Sos Yayınları No:2002.05. s: 139-161, ISBN975-93223-1-5. Topal, Ş. Gıda Endstrisi’nde ヌağdaş Kalite Yaklaşımları ve Uygulamaları. KalDer, 10. Ulusal Kalite Kongresi, Ltf Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı. Kongre CD’si s:...., 13 – 15 Kasım 2001. Topal, R.Ş. “Gıda, Tarımsal ヌevre ve Tketici Gvenliği Aısından Genetik Modifiye ワrnlerin Etkileri ve İlgili Yasal Gelişmeler”. 7. Gıda Kongresi. 22-24- Mayıs, 2002. Ankara Ticaret Odası (A.ワ.Z.F. Gıda Mhendisliği – Gıda Teknolojisi Derneği Organizasyonu) Kongre Kitabı. ISBN 975-482-565-3, A.ワ. Basımevi-Ankara. s: 379-390. 2002. Topal, Ş. R. 2003. Trkiye’nin Tarımsal ワrnleri ve Blgelerine Gre Dominant Mikoflora Dağılımları ve Mikotoksin Profilleri. 1. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu. 16-18 Eyll 2003, İTワ ve Gıda Teknoloji Derneği Ortak Yapımı. s:117-125 (http://www. mikrobiyoloji.org.dergi.aralık 2003). 7.6.1. Ulusal kongre, seminer, sempozyum, konferans, panel vb. hakemsiz toplantılarda sunulmuş bildiriler: Topal, Ş. Gıda Mikrobiyolojisi ve ヨnemi. (Konferans), Kız Teknik Yksek ヨğretmen Okulu - Ankara. 27.03.1973. Topal, Ş. St Sanayiinde Mevzuat Sorunu. A.ワ.Z.F. St Teknolojisi Blm - Ankara. 1975. Topal, Ş. AET Aısından St ワrnlerimiz ve Kalite Sorunu. A.ワ.Z.F. St Teknolojisi Blm - Ankara. 1976. Topal, Ş. Stlerde Snme Yapan Fermantasyonlar ve Mekanizmaları. A.ワ.Z.F. Tarımsal Mikrobiyoloji Krss - Ankara. 1976. Topal, Ş. Trkiye'de St Mikrobiyolojisi Alanındaki ヌalışmalar (1960-1977). A.ワ.Z.F. Tarımsal Mikrobiyoloji Krss - Ankara. 1977. Topal, Ş. St Fabrikası Artıkları ve Mikroflorası. A.ワ.Z.F. Tarımsal Mikrobiyoloji Krss - Ankara. 1978. Topal, Ş. Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik ヨnemleri. "Blm Seminerleri", TワBİTAK - MAE - Gebze, Kocaeli. 1978. Topal, Ş. Beslenme ve Gıda Teknolojisi Araştırma Blmnde Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji ヌalışmaları. "ATATワRK'n 100. Doğum Yıldnmnde Marmara Bilimsel ve Endstriyel Araştırma Enstitsnn Trk Bilim ve Endstrisindeki Yeri" Tanıtıcı Seminerler Dizisi. 19 - 23 Ekim 1981. TワBİTAK-MBE- Gebze / Kocaeli. Topal, Ş. Tketicinin Korunması ve Bilinlendirilmesi. 16.10.1985. 5. Dnya Gn Paneli - Sanayii Odası, Kocaeli. 1985. Topal, Ş. St ワrnlerine Ait Hijyenik Normlar. İlkbahar Dizi Semineri, TワBİTAK-MAM - Gebze/ Kocaeli. (Beslenme ve Gıda Teknolojisi ile Soğuk Tekniği Araştırma Blmleri Yayını, No:112, s. 201-215. MBEAE Matbaası, Gebze). 1986. Topal, Ş. Aseptik Paketlemenin Gıda Sanayii iin ヨnemi ve Sağladığı Gvence. TワBİTAK-MAM Blm Dizi Seminerleri - TワBİTAK- MAM.Gebze/ Kocaeli, 1987. 14 Topal, Ş. Gıda Muhafazasında Işınlama, Gnmzdeki Uygulamalar ve Sorunlar. TワBİTAK-MAM, Blm Dizi Seminerleri - Gebze/ Kocaeli. 05.05.1988. Topal, Ş. Mikrobiyoloji ve Kullanım Alanları. Yıldız ワniversitesi Kimya Mhendisliği Blm ヨğrencilerine Konferans, TワBİTAK-MAM, Gebze / Kocaeli. 1989 ve 1990. Topal, Ş. 2000'li Yıllara Doğru Gıda Gvencesi ve ワlkemiz Aısından Değerlendirilmesi. "Gelecek İin Gıda Konferansı", 10. Dnya Gıda Gn. Sabancı Kltr Sarayı - Kocaeli. 16.10.1990. Topal, Ş. Gelişen Gıda Sanayiimizde Gıda Yasasının Gerekliliği. "12. Dnya Gıda Gn Programı", Ticaret Odası - İstanbul. 16.10.1992 Topal, Ş. Bazı Tarımsal Artıkların Mikrobiyolojik Yolla Delignifikasyonu (Konferans). a) ヌ. ワ. Ziraat Fakltesi, Zootekni Blm. Adana. 11.1.1994. b) M. ワ. M. F. Gıda Mhendisliği Blm. Mersin. 12.1.1994. Topal, Ş. Trkiye'de Gıda Mevzuatı ve Uygulamaları. 14. Dnya Gıda Gn Paneli. 16. Ekim. 1994, İTO- İstanbul. Topal, Ş. a) Gıda Kontrol Uygulamalarında Yasal Gelişmeler. b)Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu, Hijyen-Sanitasyon. KOBİ'leri Destekleme Programı- Konferans. 9. Nisan. 1996, Sanayii Odası-Kocaeli. Topal, Ş. Gıda Gvenliği. "Herkes İin Sağlıklı Beslenme Paneli". Tketiciyi Koruma Derneği, Kadıky Kltr Merkezi-İstanbul. 25.5.1996. Topal Ş. Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu; St ve St ワrnleri Teknolojisindeki Sorunlar. KOBİ'leri Destekleme Programı-Panel. Sanayii Odası - Adapazarı. 5.Haziran.1996. Topal, Ş. Gıda Gvenliği ve Tketici Beklentileri. 16. Dnya Gıda Gn Konferansı. Sepetiler Kasrı / İstanbul. 15. Ekim.1996. Topal, Ş. Gıda Gvenliği ve Endstriyel Uygulamalarla Etkileşimi (Konferans) ARヌELİKArge tesisleri- ヌayırova/ İstanbul. Kasım-1997. Topal, Ş. Makro Yaşamdan Mikro Yaşama Yansımalar. (Konferans) ヌağdaş Yıldızlılar Derneği Organizasyonu YTワ Oditoryumu. 1999. Topal, Ş. Akademik Yaşamda Kalite. 3. Kalite Gnleri . KVK ヨğrenci Klb Etkinliği, YTワ Oditoryumu, Nisan 2000. Topal, Ş. Doğal Yaşam’da Mikroorganizmaların Rol, (Fen Ed. Fak. Kimya Blm Bşk.lığı davetiyle) YTワ Davutpaşa Kamps Konferans Salonu, 7 Haziran 2001. Topal, Ş. Yaşamda Mikroorganizmaların Rolu ve ヨnemi. Darlşafaka Okulları- Maslak / İstanbul, 13. Aralık. 2001. Topal, Ş. “ Değişim Doğrultusunda Eğitimin Etkileşimi. 4. Kalite Gnleri, KVK ヨğrenci Klb Etkinliği, YTワ Oditoryumu, Nisan 2002. Topal, Ş. “Girişimciliğin Yaşama Yansımaları” (Panelist ve Panel başkanı) 4. Kalite Gnleri, KVK ヨğrenci Klb Etkinliği, YTワ Oditoryumu, Nisan 2002. Topal, R. Ş. Biyoteknoloji ile İlgili ヌalışmalarım. AB 6. ヌereve Programı Biyoteknoloji Kurultayı- Posterle Katılım. 6. Eyll, Boğazii ワniversitesi, İstanbul. 2002. 15 Topal, R. Ş. “Biyoeşitlilik – Biyogvenlik “ Paneli (Panelist). Ticaret Odası Kongre Salonu(Kuş Cenneti Festivali Etkinlikleri ヌerevesinde –SOS ve İlk Haber Gazetesi Organizasyonu) Bandırma - 4.6. 2002. Topal, R. Ş. Biyogvenlik ve Genetik Modifikasyon Uygulamaları. (Panelist) Biyoteknoloji Kongresi Paneli, 26- 30 Eyll -18 Mart ワniversitesi ヌanakkale. 2003 Topal, Ş. R. “HACCP- Türk Tüketicisine yönelik gıda güvenlik ve biyogüvence stratejilerinin geliştirilmesi için gerekli Önerilerin belirlenmesi”. ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı & TワV Sddeutschland - HACCP Semineri 4 Şubat 2003. YTワ -Oditoryum, İstanbul. Topal Ş. R. “Kalite Yolculuğunda Rekabet” Paneli Panelist ve Moderatr. 5. Kalite Gnleri (Rekabet), KVK ヨğrenci Klb Etkinliği, YTワ Oditoryumu, 25-28 Mart 2003. Topal Ş. R. Gıdalarımız Ne Kadar Güvenli? TkoDer- Dnya Tketici gn Etkinliği. Mecidiyeky Kltr Merkezi, İstanbul. 15 Mart 2003. Topal, Ş. R. Genetik Modifiye Ürünler. “Sağlığımız ve Riskler Paneli” - SOS. ヌevre Gnllleri). TMMOB- Mimarlar Odası Ana Kent Şb. Salonu, Yıldız İstanbul. 24 Mayıs 2003. Topal, Ş. R. Genetik Modifikasyon İşlemleri ve Biyogvenlik. Blm Semineri 23. Ekim. 2003. Topal, Ş. R. “Gıda Güvenliğinin İnsan Sağlığı ile Etkileşimi” TkoDer- Ulusal Gıda Gvenliği Zirvesi. Mecidiyeky Kltr Merkezi İstanbul (ヌağrılı Konferans). 17 Mayıs 2004. Topal, Ş. R. “Güvenli Gıda ve Kalite Güvencesi için Uygulanan Güncel Stratejiler“ Endstriyel Gıda Gvenliği Paneli (ヌağrılı panelist). Crowne Plaza, Ataky İstanbul. 28 Mayıs 2004. Topal, Ş. R. “Genetik Modifikasyon İşlemleri ve Biyogüvenlik“. Genetik Oyuna Dikkat Paneli. 19 Mayıs ワniversitesi Samsun (ヌağrılı Konferans). 3 Haziran 2004. Topal, Ş. R. “Transgenik Ürünler Nimet mi, Külfet mi?“ Genetik Tehlikeye Dikkat Paneli. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Mşavirler Odası (ヌağrılı Konferans), Şişli İstanbul. 25 Eyll 2004. Topal, Ş. R. “Transgenik Ürünler ve Biyogüvence Riskleri“ TワBİTAK Gen Mhendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstits Semineri (ヌağrılı Konferans). Gebze Kocaeli. 4 Kasım 2004. Topal, Ş. R. “Gıda ve Tarımsal Alanında Politika Önerileri“ 6. Ziraat Mhendisliği Teknik Kongresi ヌerevesinde GDO’lar ve Etkileri Paneli (Davetli Panelist). Milli Ktphane Konferans Salonu Ankara. 3-7 Ocak 2005. Topal, Ş. R. “Transgenik Ürünler ve Biyogüvence Riskleri“ İstanbul ワniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yksek Okulu Hemşirelik ヨğretimi Anabilim Dalı Semineri (Davetli Konferans). ヌağlayan İstanbul. 03. 01.2005. Topal,R.Ş. Transgenik ワrnler ve Biyogvenlik. II. Ulusal Molekler Biyoloji ve Genetik ヨğrenci Kış Okulu, (Davetli Eğitmen).18-21 Mart.2005. Topal, R.Ş. 2005. Tarlada, Sofrada, Ekolojide ve Hukukta Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. 02.06.2005. Bursa-MM Odası Panelist ve Panel Yneticisi. GDO’ya hayır Platformu Bursa Etkinliği. Topal, R.Ş. 2005. “GDO’ların Ekolojik Dengeye Etkileri ve ワlkemiz Tarımının Geleceği“ 11.06.2005. Bandırma Ticaret Odası Salonu- TワKODER Bandırma Şubesi Etkinliği, Davetli Panelist. 16 7.7. Diğer yayınlar 7.7.1. Kurs ve ders notları: Ders Notları Topal, Ş. ## “ Gıda Endstrisinde HACCP Sistemi ve Uygulamaları ”125s. 1998. Topal, Ş. ## “Hazır Gıda servis Hizmetinde (Catering) Hijyen-Sanitasyon Uygulamaları ve ワrn Tketici Gvenliği” 115 s. 1998. Topal, Ş. İşletmelerde Hijyen Sanitasyon. TMMOB- Z.M.O. “Gıda Endstrisi’nde Sorumlu Mdr” Eğitim Seminer notu, 28s. ZMO İstanbul Şubesince basılarak katılımcılara dağıtılmıştır (ayrıca 1.5 saatlik eğitim amalı sunum yapılmıştır.) 19 Ocak 2001, 26.Nisan 2002, 25-26. Ekim 2003. Hcre Kltr Teknikleri . Yksek Lisans Programı – 2003 Gz Dnemi -Biyomhendislik AbD***., Biyogvenlik. Yksek Lisans Programı – 2004-2005 Bahar Yarıyılı Biyomhendislik AbD., 200 sayfa. _____________ (#) Bu blmleri ieren kitabın, 1993 yılında 1. ve 1995'de 2. baskısı yapılmıştır. (##) YTワ İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi ile koordineli Eğitim Programları (1998) erevesinde hazırlanmış ve henz basılmamış notlar (HACCP hari) olup, katılımcılara YTワ Vakfı tarafından oğaltılarak dağıtılmıştır. (***) Bu notların basılmış hali kitaplar blmnde refere edilmiştir. 7.7.2. Ulusal ve uluslararası diğer bilimsel yayınlar, araştırma proje raporları vb. Baştepe, S.; Topal, Ş.; Kşker, ヨ. Ankara'dan sağlanan iğ stlerin mikrobiyolojik ynden TSE Standardına uygunlukları zerinde araştırmalar. A.ワ.Z.F. Yıllığı, (A.ワ. Basımevi, Ankara.) 24, (3-4), 463-472, 1974. ヨktem,ワ.; Arıkol, A. M.; Alperden, İ.; Aran, N.; Topal, Ş.; Karakale,B.;Yılmaz,A.; Kılı,M .İzmit doğu kesimi evre kirliliği projesi sonu raporu. TワBİTAK- MBEAE Yayınları, MBEAE Matbaası,Gebze,KOCAELİ. 29s.,1978. Topal,Ş.; Kşker, ヨ. St fabrikalarında kullanılmakta olan eşitli dezenfektanlarİn bakterisit etkileri zerinde araştırmalar. İhtisas Tez ヨzetleri. A.ワ.Z.F. Diploma Sonrası Yksek Okulu Yayını; (1), s:312-336, A.ワ. Basımevi, Ankara. 1980. Topal, Ş. Mikrobiyolojik yolla rennin retimi. TワBİTAK-MBEAE,Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını, No:63, 93 s., MAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1982. Topal, Ş. ヌeşitli Tarımsal ve Gıda Sanayii Artıklarının Mikrobiyolojide Besi Yeri Olarak Kullanılabilme Olanaklarının Araştırılması. TワBİTAK-MBEAE Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını. No:58, 45s. MAE Matbaası, Gebze,Kocaeli. 1982. Topal, Ş. Mikrobiyolojik Yolla Lisin ワretimi. TワBİTAK-MBEAE Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını, No:74, 70s., MAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1983. Topal, Ş.; Tuğrul, G.; Harmancı, M. Mikrobiyal Peynir Mayası ワretim Tesisi ヨn Fizibilite Etd. DESİYAB-APG:PG/2, 73 s., Ankara. 1984. Yazıcıoğlu,T.; ヨmeroğlu, S.; Topal, Ş. Vefa bozasının dayanıklılığının arttırılması zerine araştırmalar (Gizli).TワBİTAK-MBEAE Yayınları, 35 s., MBEAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1985. Alperden, İ.; Aran, N.; Topal, Ş.; Varol, M. Hasattan işlemeye kadar domates ve salada mikrobiyolojik değişmeler, azaltılma olanakları. TワBİTAK- MBEAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını, No:100, MBEAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1985. 17 Topal, Ş. Mikoloji Laboratuvarı İin Genel Kurallar. (Gıdalarda Kfler ve Mikotoksinler Projesi ヌalışmaları III. Alperden, İ., Aran, N., Topal, Ş., Eke, D., ヨzay, G.). TワBİTAK-MBEAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını. No:106, s.32-37, MBEAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1985. Topal, Ş. Kflerin Gıda ve Yem Maddelerinden İzolasyonu (Ayrımı). (Gıdalarda Kfler ve Mikotoksinler Projesi ヌalışmaları III. Alperden, İ., Aran, N., Topal, Ş., Eke, D., ヨzay, G.). TワBİTAK-MBEAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını. No:106, s.38-46. MBEAE Matbaası, Gebze, Kocaeli. 1985. Topal, Ş. Koruyucu Madde Uygulamasıyla Kaşar Peynirinde Yzey Kflerinin ヨnlenmesi. TワBİTAK-MBEAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını No:113, 39 s. MBEAE Matbaası, Gebze / Kocaeli. 1987. Pala, M.; Saygı, B.; Topal, Ş.; Arısoy, B.; Evranus,ヨ.; Ertekin, E.; Damarlı E. Uzun sre dayanıklı askeri demirbaş erzak rasyon paketlerinin retim teknikleri. TワBİTAK-MAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm Yayını, (Gizli). MAE Matbaası, Gebze / Kocaeli, 1988. Topal, Ş. Kaşar peynirlerinde kflenmenin nlenmesi iin pratik neriler. TワBİTAK-MAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Blm, Bilgi Profili- I, 15 s. 1989. Topal, Ş.; Kırat, E.; Alikaşifoğlu, K. Bazı Tarımsal Artıkların Mikrobiyolojik Yolla Delignifikasyonu ve Besin Değerlerinin Arttırılması:I.Buğday Samanı. TワBİTAK-MAM Gıda ve Soğutma Teknolojileri Blm Yayını. No:125. 36s. TワBİTAK-MAM Matbaası, Gebze/ Kocaeli. 1993. Topal, Ş.; Alikaşifoğlu, K.; Kırat, E. Bazı Tarımsal Artıkların Mikrobiyolojik Yolla Delignifikasyonu ve Besin Değerlerinin Arttırılması:II. Mısır Koanı. TワBİTAK-MAM Gıda ve Soğutma Teknolojileri Blm Yayını. No:126. 36s. TワBİTAK-MAM Matbaası, Gebze/Kocaeli. 1993. Topal, Ş.; Kırat, E.; Alikaşifoğlu, K. Bazı Tarımsal Artıkların Mikrobiyolojik Yolla Delignifikasyonu ve Besin Değerlerinin Arttırılması:III. Ayieği Sapı. TワBİTAK-MAM Gıda ve Soğutma Teknolojileri Blm Yayını. No:127. 43s. TワBİTAK-MAM Matbaası, Gebze/Kocaeli. 1993. Topal, Ş. 1999. Kf Kataloğu ve Mayalar / Bakteriler (Catalogue of Moulds and Yeasts / Bacteria). TワBİTAK MAM Merkezi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstits. Tbitak-MAM Matbaası, Gebze /Kocaeli, 245s. 7.7.3. Uluslararası raporlar ve eğitim programı notları: Alperden, İ.; Aran, N.; Topal, Ş.; Eke, D.; Arkun, G. Lectures on the subject of moulds and mycotoxins. Regional Training Course, TワBİTAK-MRI Publications, Gebze / Kocaeli. (Topal, Ş. a) Isolation and Identification of Fungi from the Food. (Laboratory Application), b) Mould Isolation. pp:1-4; 1-5.) "Microbial Culture Maintanence and Detection with Special Referance to Food Microbiology" Regional Training Course. 21. Aug.- 04.Sep.1983. İ.ワ. Kamps -Silivri / İstanbul. pp:80-81,1983 Alperden İ.; Aran, N.; Topal, Ş.; Eke, D.; Karaali A.; Kara, M. Systematic Analysis of Mycoflora of Turkish Foodstuffs. (Joint-Midterm Report of Mycology and Sistem Analysis Sub-projects). TワBİTAK Marmara Scientific and Industrial Research Institute, Department of Nutrition and Food Technology. 88 p. MAE Printing Office, Gebze / Kocaeli,Turkey. 1985. Topal, Ş. Control of microorganisms in food. "3. In Plant Group Training Program on Food Processing Operations for LDC", Training Material - UNIDO / TワBİTAK - Marmara Scientific and Industrial Research Institute, Departments of Nutrition-Food and Refrigeration Technology, 16 p., Gebze, Kocaeli. 1990. 18 Topal, Ş.; Aran N. Laboratory applications for food microbiology. "3. In Plant Group Training Program on Food Processing Operations for LDC",Training Material - UNIDO / TワBİTAKMarmara Scientific and Industrial Research Institute, Departments of Nutrition, Food and Refrigeration Technology, 32 p., Gebze / Kocaeli. 1990. Topal, Ş. Heat processing in food technology: pasteurization and sterilization process. "9. In Plant Group Training Program on Food Processing Operations for LDC", Training Material-UNIDO,TワBİTAK-Marmara Scientific and Industrial Research Center, Food Sciences and Technology, 30 pp., Gebze, Kocaeli. 1996. Topal Ş. Sustainable Agriculture and Social Responsibility. NATO Advanced Training Course on Ecological Agriculture. Course Book, pp: 75-100. TUHH 2003. (sf 4 te ayrıntısı verilmiştir). 7.7.4. Ulusal Hakemsiz Dergilerdeki Yayınlar: Topal, Ş. İme st işleme yntemleri ve kaliteye etkileri. Animalia Dergisi; (5), 29-31, 1987. Topal,, Ş. Stlkte mikroorganizmaların nemi ile hijyen ve sanitasyon kuralları. Animalia Dergisi; (7), 24-26, 1987. Topal, Ş. Mikrobiyal delignifikasyon ile saman ve diğer bitkisel artıkların hazım zelliklerinin arttırılması. Yem Sanayii Dergisi; (58), 24-28, 1988. Topal, Ş. Kaşar peynirinde yzey kflenmenin getirdiği sorunlar ve nlenmesi (I - II). Animalia Dergisi, 1-2; (11-12), 36-39; 38-40, 1988. Topal,, Ş. Ahır ve sağım yerlerindeki hijyen koşulları ile bunların kaliteli st retimindeki nemi. Stlk; 2, (6), 30-32, 1988. Topal, Ş. St ve rnlerine ilişkin mevzuatımız ve uygulamadaki sorunlar. Animalia; 35 / 36, 30-32, 1990. Topal, Ş. 2000'li Yıllara doğru gıda gvencesi ve lkemiz aısından değerlendirilmesi. Animalia; 44, 45-49, 1990. Topal, Ş. Gelişen ambalaj teknolojisinin kaşar peynirciliğinde kayıpların nlenmesi ve kalite ynnden katkıları. Ambalaj Dnyası; 7, (28), 16-22, 1993. Topal, Ş.; Kırat, E.; Alikaşifoğlu, K. Buğday Samanının Mikrobiyal Delignifikasyonunda Amonyum Nitrat Fortifikasyonunun Etkileri (I ve II). Animal Enformasyon; 7, (84), 67-73 ve 8, (85), 58-70. 1993. Topal, Ş. Gıda kalite kontrolnde kavramsal ve yasal aılardan gncel gelişmeler, Dnya Gıda; 7, (5), 12-17, 1996. Topal, Ş. Kflerle oluşan gıda riskleri. Kuru Meyve Ticareti; 9, 3-6, 1996. Topal, Ş. İme stnde uygulanan aseptik ambalajlama tekniği ile sistem ve rn gvenliği. Dnya Gıda; Temmuz, 28-33, 1997. Topal, Ş. Gıda Katkıları ve Tketici Gvenliği. Kuru Meyve Ticareti; Temmuz, (4), 13-19, 1997. (MAM Blteni; "I./ 2.Blm" -Temmuz ve Ağustos 1997). Topal, Ş. Endstriyel kalite ve tketici beklentileri aısından dondurulmuş gıdalar. Dnya Gıda; Ağustos, 18-19. 1997. Topal, Ş. Endstriyel ve tketici bazlı nlem ve uygulamalarla rn - kalite gvenliğinin sağlanması. Dnya Gıda; (2), 39-46. 1998. Topal, Ş. Gıda endstrisinde hijyenik tasarım ve gıda gvenliği aısından nemi. Dnya Gıda; Haziran, 36-42, 1998. 19 Topal, Ş. Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda endstriyel uygulamaların ve tketici alışkanlıklarının rn - kalite gvenliklerine etkileri . Gıda teknolojisi (CNR); 1, (1), 68-75, 1998. Topal, Ş. 2000. Ulusal Kalite Hareketinde “Yıldızlı” ların Yryş. Gıda 2000. Haziran; 64-67. Topal, Ş. 2000. “Etik Değerler mi, Yitik Değerler mi?” Cumhuriyet Bilim Teknik, 727 / 17- 18, (Turkiye Mhendislik Haberleri TMMOB İnşaat Mh. Odası Dergisi, ISSN:1300-3445, s:23-24, 2003). Topal, Ş. R. "Genetik Değiştirme İşlemleri ve Biyogüvenlik” Buğday Dergisi www.bugday.org. 30.06.2004. Topal R.Ş. Tketici ヌevre ve Tarım Gvenliği Aısından Transgenik ワrnler. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dijital Dergisi. 6, (29), 4-21, Ekim-Kasım 2005. www.puntoyayin.com 8. Projeler TワBİTAK MAM’ daki alışma dneminde; NATO, UNIDO, Grace / Cryovac-İtalya, Avicienne gibi uluslararası, MSB-Arge Dai. Bşk., Başbakanlık Devlet Arşivleri Gn. Md., SEK, DESİYAB, TKV, TSE, SETBİR, ITO, Arelik, TワBİTAK, TワBA vb. gibi ulusal kamu ve endstri kuruluşları desteği ve ワniversitelerle ortaklaşa alışmaları kapsamak zere aşağıdaki proje grevleri gerekleştirilmiştir (*). İzmit Doğu Kesimi ヌevre Kirliliği Projesi (TワBİTAK- MAM Destekli), 1978-1979. Mikrobiyolojik Yolla Rennin ワretimi (ヨZTワRK Serakonmatik A.Ş. Destekli -Yürütücü), 1979-1980. Mikrobiyal Peynir Mayası ワretim Tesisi ヨn Fizibilite Etd (DESİYAB destekli-Yürütücü / Gizli Proje), 1983-1984. Mikrobiyolojik Yolla Lisin ワretimi (TワBİTAK- MAM Destekli /Enstit ii-Yürütücü), 1982- 1983. ヌeşitli Tarımsal ve Gıda Sanayii Artıklarının Mikrobiyolojide Besi Ortamı Olarak Kullanılabilme Olanaklarının Araştırılması (TワBİTAK- MAM Destekli / Enstit ii- Yürütücü), 1981-1982 Trk Gıda ve Tarımsal ワrnlerinde Kfler ve Mikotoksinler (NATO-SFS Destekli), 1980 - 1989 ( 2 dnem). Bozanın Dayanıklılığının Arttırılması (Vefa A.Ş. Destekli/Gizli Proje), 1984-1985. Askeri Rasyon Paketlerinin Hazırlanması (MSB - ARGE Destekli / Gizli Proje), 1986-1987. Askeri Rasyon Paketlerinin Srekli ワretiminin Geliştirilmesi ve Teknik Şartnamelerinin Hazırlanması (AR-GE destekli/ Gizli Proje), 1987-1988. Sarmısak ve Soğanın Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması (TワBİTAK- MAM Destekli /Enstit ii-Yürütücü). 1988-1989. Bitkilerin Kimyasal Yapı Maddelerinde Antimikrobiyal Etki Araştırması (TワBİTAK - MAE Temel Bilimler, Kimya Blm ile kolaborasyon TワBİTAK- MAM Destekli /Enstit ii ) 1988-1989. İhra Edilecek Kaşar Peynirlerinde Kflenmenin ヨnlenmesi (Trkiye Kalkınma Vakfı Destekli-Yürütücü), 1988. St ワrnlerinde Kalite Geliştirilmesi ワzerinde Araştırmalar (SEK Destekli), 1988. 20 Farklı Ambalaj Malzeme ve Tekniklerinin Kaşar Peynirinin Olgunlaşma ve Yzey Kflenmesine Etkileri (CRYOVAC / İtalya, destekli-Yürütücü), 1988. Lignosellozik Delignifikasyon (TワBİTAK- MAM Destekli /Enstit ii -Yürütücü), 1991- 1992. In Plant Group Training Programe In The Field of Food Processing Industries For LDC (UNIDO Destekli), 1987. (Eğitmen). In Plant Group Training Programe In The Field of Food Processing Industries For LDC (UNIDO Destekli), 1988. (Eğitmen). In Plant Group Training Programe In The Field of Fruits And Vegetables Processing For LDC (UNIDO Destekli), 1990. (Eğitmen). In Plant Group Training Programe In The Field of Fruits And Vegetables Processing For LDC (UNIDO Destekli), 1991. (Eğitmen). In Plant Group Training Programe In The Field of Fruits And Vegetables Processing For LDC (UNIDO Destekli), 1992. (Eğitmen). Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Uygulamalı Eğitim Programı (Katılımcı ワcreti Desteği- TワBİTAK/MAM organizasyonu), 1990. (Eğitmen). Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Uygulamalı Eğitim Programı (Katılımcı ワcreti Desteği- TワBİTAK/MAM organizasyonu), 1992-a. (Eğitmen). Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Uygulamalı Eğitim Programı (Katılımcı ワcreti Desteği- TワBİTAK/MAM organizasyonu) (1992-b) (3' proje kapsamında olmak zere toplam 10 kez uygulanmıştır). (Eğitmen). Sous-vide gıda retimi (TワBİTAK- MAM Destekli /Enstit ii -Yürütücü), 1995-1997. In Plants Group Training Programme In The Field of Fruit And Vegetables Processing For LDC' 95 (UNIDO Destekli), 1995. (Eğitmen). Avicienne-Gneş Enerjisi ile Dezenfeksiyon. (UNIDO Destekli/ TワBİTAK-MAE Temel Bilimler, Kimya Blm ile kolaborasyon), 1993-1995. In Plants Group Training Programme In The Field of Fruit And Vegetables Processing For LDC' 96 (UNIDO Destekli), 1996. (Eğitmen). Tarımsal Mikofloramızla Kf Kolleksiyon Merkezinin Oluşturulması (TワBİTAK- MAM Destekli Merkez ii-Yürütücü). 1996-1997. Osmanlı Arşivlerinde Dominant Kf Florasının Belirlenmesi ve Fmigasyon Uygulamasının Geliştirilmesi (Başbakanlık-Devlet Arşivleri Gn. Md.lğ Destekli - Yürütücü). 1996-1997. Bulaşık Makinasında Kullanılması Planlanan Farklı Yzey Malzemelerinin Mikrobiyal Kirlenme Profillerinin İzlenmesi (Arelik Destekli-Yürütücü) 1997 (3ay). Bulaşık ve ヌamaşır Makinasındaki Son Durulama Suyunun Mikrobiyolojik Aıdan Tekrar Kullanıma Uygunluğunun Araştırılması (Arelik Destekli-Yürütücü)-1997 (3ay). No Frost Olan ve Olmayan Yeni ve Eski Buzdolaplarında Yzey Mikroflora Dzeyinin Muhafaza Edilen Gıdaların Raf ヨmrne Etkilerinin Belirlenerek Farklılığın Karşılaştırılması. (Arelik Destekli- Yürütücü) - 1997 (4ay). Gıda Mikrobiyolojisinde Son Gelişmeler, Uygulamalı Eğitim Programı (Katılımcı ワcreti Desteği - TワBİTAK / MAM organizasyonu) 1997. 21 Kf Kolleksiyon Merkezi Kurulması. (TUBİTAK - MAM Destekli, Yrtc / Proje Danışmanı- tamamlandı) 1998-Nisan 1999. Trkiye'nin Kf Koleksiyon Merkezi Oluşturma ヌalışması. (Adlı proje; 1 Eyll 1998 / 1 Nisan 1999 arasında devam ederek, MAM- GBTAE'de yrtlen TワBİTAK- MAM tarafından srdrlen destekle ve YTワ Bilgi İşlem Mhendisliği Blm'nn ortaklılığı ile tamamlanmıştır. Biyogvenlik kapsamında Transgenik ワrnlerin Belirlenmesine Yonelik Kontrol Sistemlerinin Oluşturulması iin ヌalışmalar. DPT- Destekli 2002-2004 (Yrtc- Devam ediyor). Trk Tketicisi İin Gıda Gvenlik ve Biyogvence Stratejilerinin Geliştirilmesine Ynelik ヨnerilerin Belirlenmesi. YTワ Araştırma Fonu Proje Desteği (Yrtc 2002- 2004 rapor aşamasında.) TワBİTAK – Vizyon 2023 Projesi (Proje Takımı yesi), 2002-2003. TワBA Yaşam Bilimleri Proje, Gıda Grubu Panel ワyesi (2002-2003). Biyopolimer kaplama ile tahıl ve sebze tohum kalitesinin arttırılması DPT- Destekli (2005-2008).(Yeni Şemsiye projenin alt projesi) (*) Toplam 41 projeden 18’sinde Yürütücü, diğerlerinde Proje Ekibinde Araştırıcı olarak görev almıştır. 9. İdari Görevler TワBİTAK - MAM ve YTワ ‘de eşitli Komisyon ワyelikleri erevesinde grevler yapılmıştır. "Biyomhendislik " (Blm ve daha sonraki aşamada da, YヨK nerisiyle Anabilim Dalı oluşturma alışmaları ve etkinlikleri. Eyll 2002- Haziran 2003). Biyomhendislik Yksek Lisans Programı’nı başlatma alışmaları (2003). Biyomhendislik Lisans Programı Ama ヌalışmaları Endstriyel destek sağlayarak Biyomhendislik Anabilim Dalı ofis, Hcre Kltr Laboratuvarlar ve Soğuk oda kurulma alışmaları. 10. Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler - Ansted University (Malezya) Advisory Council Honory Member - Editorial Board Member- Social Responsibility International Journal - Scientific Commition Member of Int. Social Responsibility Congres Mesleki üyelikler: - TMMOB, Ziraat Mhendisleri Odası. - Biyoteknoloji Derneği - Gıda Teknolojisi Derneği - KワKEM (Kltr Kolleksiyonları ve Endstriyel Mikrobiyoloji) Derneği - Diabet ve Beslenme Derneği - SOS – İstanbul ヌevre Gnllleri Platformu, Bilimsel Danışma Kurulu ワyesi - Tukoder ve GDO’ya Hatır Platformları Bilimsel Danışma Kurulu ワyesi 22 11. Ödüller ITO - Bilimsel Kitap Destekleme Fonu - 1992 YTワ - Bilim Teşvik ヨdl -1998. YTワ - Bilim Teşvik ヨdl –1999. KalDer 5. Makale Yarışması (Mansiyon – Devlet Ynetiminde Kalite dalında)- 2000. Ansted University – Malezya; “Academic Advisory Council Honorary Member, 2001. Ansted University – Malezya; Honorary Doctorate Degree on Food Science and Technology (2002) London Metrapolitan Univ. UK. “Conference on Corporate Social Responsibility” Kongre Programına ヌağrılı Tebliğ ve yol / ağırlama desteği (3 kez- 2003, 2004, 2005). Technische Universitat Hamburg- “NATO Science Programme - Advanced Training Course on Ecological Agriculture” programına eğitimen olarak davet - yol ve ağırlama desteği (2003). Kazandığı burslar: NATO (3 kez), OECD, ICGEB, Cryovac, Katolieke Universiteit- Leuven (ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir). Aldığı Meslek İçi Eğitim Programları ve Kazandığı Burslar: Gıda Mikrobiyolojisi ve Kontrolu (1973-1974) : A.ワ.Z.F. Ziraat Mikrobiyolojisi Krss, Ank. Hıfzısıhha ve Belediye Merkez Laboratuvarı ile Marmara ve Ege Blgesindeki Kamu/ヨzel Gıda Araştırma Kuruluşları ve ワretim Tesisleri, - (Hizmet İçi Eğitim Programı). Tarımsal ve Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları (1973-1977): A.ワ.Z.F. Ziraat Mikrobiyoloji Krss (Hizmet içi Eğitim programı) Mycological Control on Foodstuffs (Ekim -1982/ 2haftalık Kurs Programı) : Dr. R. Samson, E. Hoeekstra. Central Bureau vor Schimmelculture (CBS) Baarn/Hollanda.-NATO Bursu. Biyolojik Toksisite Kontrol Teknikleri (Ekim- 1982/ 2 haftalık zel Kurs Programı): Prof. L. Leistner, Dr. G. Hoffman. Bundesanstalt für Fleischforschung Institute- Kulmbach/ Almanya- NATO Bursu. Identification of Moulds. (Ocak- 1985/ 2 haftalık zel Kurs Programı). Dr. C. Booth, Dr. A. Onion , Dr. D. Smith. Commenwealth Mycological Institute (CMI), Londra/ İngiltere- NATO Bursu. Microbial Degradation of Agricultural Byproducts. (Ekim 1987/ 2 haftalık zel Kurs Programı) Prof. Domsch, Dr. F. Zadrazil. Federal Research Center for Agriculture, Institute- Brauschweig/ Almanya - OECD Bursu. Gıda Işınlama Kursu. (13-17.6.1988) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Lalahan Hayvan Sağlığı Nükleer Araştırma Enstitüsü, Ankara. 23 Lignin Biodegradation and Practical Utilization ( Haziran-1990/ 1 Haftalık Colloquium Programı) Prof. E. Katchaski - Katzir. ICGSB (International Center for Genetic Engineering and Biotechnology) Bursu. Trieste/ İtalya Fair of Cheese - Parma ve W.R. Grace & Co Packaging Material Producing Manufacture (Teknik İnceleme ヌalışmaları) - 1988. ( CRYOVAC SpI. davetiyle) Milano / İtalya. Project Managment and Team Organization, (15-20 Eyll, 1996.-TワBİTAK-MAM / TワSİDE: Dr. GARDNER/ Alman GTZ Organizasyonu Destekli. Katholieke Universiteit Leuven, Faculty of Agricultural and Applied Biological Sciences Department of Food and Microbial Technology, Laboratory of Food Technology - Leuven, Belçika), (30 Ağustos-6 Eyll 1996 tarihleri arasında davetli araştırıcı olarak mesleki alışmalar). Toplam Kalite ve Kalite Yönetimi ( Nisan 7-8, 1997) Victor SİDİ / KOGEMARÇELİK. (TÜBİTAK Desteği ile) Zaman Yönetimi ( Nisan 8-9, 1997) Esin Payzın- KOGEM-ARÇELİK. Motivasyon ( Nisan 9, 1997) -KOGEM-ARÇELİK. (TÜBİTAK Desteği ile) Problem Çözme Teknikleri- (Aralık -1997). İDEA- Çayırova(TÜBİTAK Desteği) İlke Merkezli Liderlik - 4.Haziran.1998. (Stephen R. COVEY) İDEA-İstanbul. (İDEA desteği ile) 12. Son beş yılda verilen lisans dersleri Akademik Yıl Dönem Dersin Adı Haftalık saati (Teorik) Öğrenci sayısı 2000-2001 Gz İlkbahar Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri(*) Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri 3 3 76 59 2001-2002 Gz İlkbahar Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri 3 3 46 36 2003-2004 Gz İlkbahar - Gz Yksek Lisans Dersi Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri “ Hcre Kltr Teknikleri 3 33 96 87 13 2004-2005 Gz (Lisans dersi) Gz-(Yksek Lisans Dersi) İlkbahar (Yksek Lisans ve Lisans dersi) Kalite ynetim ve Gvence Sistemleri -Hcre Kltr Teknikl. -Biyogvenlik -Kalite Ynetim ve Gvence Sistemleri 3 3 33 107 5 5 86 (*) son 5 yılda verilen Kal Yn. ve Gv. Sistemleri dersini toplam 593 Lisans dzeyli, ğrenci almıştır Yksek Lisans dzeyli dersleri de toplam 23 ğrenci almıştır. Bildiği yabancı diller: İngilizce 24 Hakemlikler / Danışmanlıklar / Bilimsel Kurul Üyelikleri TワBA - Trkiye Bilimler Akademisi - Yaşam Bilim ve Molekler Teknolojiler (MYBT) ヨngr Progesi – ヨncelikli Bilimsel ve Teknolojik Faaliyet Konularından Gıda Alan Panelisti, ヌalıştayları. TワBİTAK – 2023 Vizyon ヨngrm Projesi Tarım – Gıda Grubu - Delfi Anketi ヌalışma Gurubu (1,2: 02.06.2003, 23.06,2003. Biyoteknoloji Kongresi, 2003 Bilimsel Kurul ワyesi. SOS Çevre Gönüllüleri Platformu, Bilimsel Danışma Kurulu Üyeliği. Uluslararası Mikrobiyoloji Kongresi, Sleyman Demirel ワniversitesi, Isparta Organization Committee 2004 Yildiz Technical University,Turkey. www.isemmm.org/OrgComm2004.html SEYES 2003- St Endstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, Bilim Kurulu ワyeliği ve 11 tebliğ nerisinin hakemliği 20.01.2003. Jüriler: Yard. Doçentlik Jürisi – - YTワ Kimya Metalurji Fak. ワretim Metalurjisi Ana Bilim Dalı’na Dr. Zeynep Akdeste’nin Yard. Doç. Atama Dosyası Değerlendirmesi, 18.10.2002. - Biyomühendislik AbD. Master Programı, ヨğrenci Sınav Jurisi, Eyll , Şubat 2003, 2004. Dergi Yayın Kurulu / Hakemlikleri: - “Manisa Piyasasında Satılan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitelerinin değerlendirilmesi. (Araştırma makalesi başvurusu - Dünya Gıda Dergisi Hakemliği), 9 Eyll 2002. - Bazı Patojen Bakterilerin Aside Tolerans Kazanması ve Gıda Sanayiindeki ヨnemi (Derleme- makalesi başvurusu - Dünya Gıda Dergisi Hakemliği), 19.11.2002. - Erzurum ve evre illerden temin edilen kme ve incirlerin Aflatoksin İeriklerinin saptanması (Araştırma makalesi başvurusu - Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi Hakemliği), 19.11.2002. - “Siklon Tipi Konvektif bir kurutucuda Patlıcan Dilimlerinin Kuruma Kinetiğinin Ampririk Bağlantılarla Aıklanması” (no: 254-02), 27.01.2003. YTÜ Dergisi Makale Hakemliği (sayı:110 iin) - ヌven Ekstraktı ワretimi ワzerinde Bir Araştırma, Yazı No: M02 0011). Anadolu Üniversitesi Bilim Teknoloji Dergisi Hakemliği - İnsan sağlığı ve Beslenmesi Aısından Bor. M03-004), 21.05.2003. Anadolu Üniversitesi Bilim Teknoloji Dergisi Hakemliği - Tübitak TOGTAG Proje Değ. Hakemliği (7 Ekim 2003) “(Proje Adı: Fındık Yağı İşleme Aşamalarında Kalite Kriterlerinde ve Aflatoksin Konsantrasyonunda Meydana gelen Değişimlerin Belirlenmesi, (Proje Kodu TOGTAG - 3263) 25 Halen Yöneticisi Olduğum Projelere Ait Bilgiler: 1. PROJE Projenin Adı : Biyogüvenlik kapsamında transgenik gıdaların belirlenmesine yönelik sistemlerin oluşturulması PROJE NO : 23-DPT-07-04-01 (DPT Destekli) 2. PROJE Projenin Adı : Türk Tüketicisi için Gıda Güvenlik ve Biyogüvence Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Önerilerin Belirlenmesi Projenin NO : 23-07-04-01 (YTÜ Araştırma Fonu destekli- Haziran 2005 de tamamlandı) 3. PROJE: Proje adı : Biyopolimer kaplama ile tahıl ve tohum kalitesinin arttırılması ProjeNo : 25 DPT 07 04 01 (DPT Destekli, şemsiye projenin alt projesi - yeni) Basın Aktiviteleri: Radyo, TV programları, Gazete ve Dergilerde konularıyla ilgili eşitli katkılar sağlamıştır.